
L’art i la tecnologia, encara que aparentment diferents, estan estretament relacionats en la creativitat humana. Moltes vegades, els avenços tecnològics afavoreixen la creació artística, però alhora també aporten limitacions i reptes als artistes. A més, els humans sovint ens inspirem en l’art per desenvolupar noves tecnologies que millorin la nostra vida diària.
La fotografia, considerat el primer mitjà que combina art i tecnologia, va ser fundada l’any 1826 per Joseph Nicéphore Niepce. I a finals del segle XIX, l’electricitat i el cinema es van convertir en símbols de la modernitat, demostrant l’estreta relació entre art i tecnologia. Per exemple, Pioners com Roy Fuller van experimentar amb la llum en la dansa, considerant-la “l’art del futur”.
L’art incorpora la tecnologia com a recurs i eina als seus processos, reflectint la realitat contemporània on les interaccions sovint es basen en dispositius tecnològics. Alguns exemples inclouen la projecció digital, el desenvolupament de so d’alta qualitat, el mapatge de vídeo i l’ús d’aplicacions que complementen una exposició o una obra.

Els mitjans d’expressió digitals han irromput al món de l’art amb una creativitat revolucionària i possibilitats il·limitades. La digitalització permet als artistes explorar noves formes d’expressió, des de la creació d’art digital fins a la producció d’instal·lacions interactives i experiències immersives. Els artistes poden utilitzar eines digitals com ara aplicacions de disseny, animació i modelatge 3D per crear obres que abordin temes contemporanis que per exemple, serveixin per crear art que revolucioni l’ideari de la nostra societat. Això pot incloure la producció de vídeo, l’art generatiu i la realitat augmentada, que proporcionen noves dimensions a l’experiència artística. A més, les xarxes socials i les plataformes en línia permeten als artistes compartir i promocionar el seu treball a un públic global, fomentant la interacció i el diàleg entre creadors i públics.
A més, els mitjans d’expressió digital han creat un terreny fèrtil per a la col·laboració entre artistes i professionals de disciplines diverses, com la tecnologia, la ciència i la psicologia. Aquesta intersecció de coneixements i habilitats ha donat lloc a noves formes d’art interactiu i multidisciplinari, on la tecnologia no només serveix com a eina per a la creació, sinó com a part integrant de l’obra en si mateixa, generant experiències artístiques úniques i innovadores per al públic.

La tecnologia com a procés creatiu en constant evolució ofereix cada dia noves formes d’expressió i eines. Cada vegada s’utilitza per a més fins i en el nostre cas, és interessant aquesta visió de fer art com a protesta. Aquesta seria una de les moltes aplicacions que es podrien realitzar; que ens fa adonar-nos que l’art digital és una eina molt potent per a transmetre. En resum, podriem dir que la interacció entre art i tecnologia fa realitat l’ideal de convertir la vida en una obra d’art.