Judy Chicago, nascuda com Judith Sylvia Cohen el 20 de juliol de 1939 a Chicago, Illinois, és una destacada artista, autora i educadora nord-americana l’obra de la qual ha desafiat convencions i ha estat fonamental per al moviment feminista de l’art al segle XX. Aquesta va decidit cambiar el seu nom original, Judy Cohen, per aixi reflectir la seva connexió amb la seva ciutat natal.
Des d’una edat primerenca, Chicago va mostrar un interès i talent excepcionals en l’art, fet que la va portar a estudiar a l’Institut d’Art de Chicago i més tard a la Universitat de Califòrnia, Los Angeles (UCLA), on va obtenir el seu mestratge a Bellas Arts el 1964. L’artista nord-americana no es va posicionar en cap disciplina concreta, va fer pintura, escultura, fotografia… també va fer land art, performance… A les seves obres, des dels inicis, hi ha estat present simbologia sexual tant d’òrgans femenins com masculins. Judy en veure que les seves obres eren qualificades d’“art femení”, va decidir matricular-se en una escola de carrosseries d’automòbils on era l’única dona de classe. Aquesta va començar a decorar els capós dels cotxes amb imatges sexuals desafiant així aquest ambient extremadament masclista que hi havia tant al món automobilístic com a l’artístic.
Entre 1974 i 1979, va realitzar l’obra The Dinner Party, la seva peça artística més coneguda i la que ha estat considerada la primera gran obra d’art feminista, aquesta consistia en la recreació d’un sopar imaginari per a 39 dones celebres que van ser rellevants a la història, que anaven des de personatges mitològics fins a pintores contemporànies com Georgia O’Keeffe. Cada plat de la taula està pintat a mà i s’hi veu la representació pictòrica d’una vulva, cadascuna diferent entre si. A cada lloc únic de la taula també trobem coberts de ceràmica i calze i un tovalló amb una vora d’or brodat, barrejant així diferents estils, tècniques i materials: ceràmica, brodat, costura… i creant així una obra que convida al feminisme a reclamar el seu espai a taula, buscant així “acabar amb el cicle continu d’omissió en què les dones van ser excloses del registre històric”, en paraules de la pròpia artista.

A més de The Dinner Party, Chicago ha produït una àmplia gamma d’obres que aborden temes de gènere, poder i sexualitat. El seu enfocament audaç i provocatiu cap a aquests temes ha influït en generacions d’artistes i ha ajudat a donar forma al discurs contemporani sobre l’art feminista.
Al llarg de la seva carrera, Chicago ha estat una figura influent en l’àmbit de l’art i ha tingut un paper crucial en la promoció de l’equitat de gènere al món de l’art. Va fundar el primer programa d’art feminista als Estats Units a l’Institut d’Art de Califòrnia i ha ensenyat a nombroses institucions educatives. A més del seu treball com a artista, Chicago és autora de diversos llibres, incloent autobiografies i textos sobre art feminista. El seu impacte en l’art i la cultura contemporanis és innegable, i el seu llegat perdurarà com un testimoni del compromís amb la igualtat de gènere i l’expressió artística audaç